3 Ekim 2013 Perşembe

Kıbrıs Tatlısı tarifi

Evet şimdi bir tarif geliyor.
İddia ediyorum eğer bu tarifin rahatlığına alışırsanız bir daha asla bırakamazsınız.
Acil gelecek bir misafir için daima buzluğunuzda bir poşet galeta unu bir poşette hindistan cevizi bulundurmanız şiddetle tavsiye edilir :)





MALZEMELER

Keki İçin;
4 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı galeta unu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu



Kreması İçin;
1 litre süt
3 kahve fincan un
3 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
2 kaşık margarin yada tereyağ
1 küçük paketteki labne peynirlerden

Şerbeti İçin;
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker


HAZIRLANIŞI


Yumurtaları çırpmadan önce şerbeti ateşe koymanızı öneririm. Sonra yumurtaları çırpmaya başlayalım ve şekeri ekleyip birazda birlikte çırpalım. Sonrasında bütün malzemeleri katıp karıştırabilirsiniz. Zaten karışması çok uzun sürmeyecektir.

Ben tarifleri yaparken en sinirlendiğim şey "e bu tarif ne kadarlık kaba konulacak? ince olursa? kalın olursa?" sorularının aklıma gelmesidir. Varsa fotoğraflara bakıp kapların ne ebatta olduğunu kestirmeye çalışırım falan.
Sizide aynı skıntıda bırakmak niyetinde değilim :)
Bu ölçüler hemen hemen 30*20 lik dikdörtgen kalıplarda çok rahat oluyor. Yuvarlakları pek tavsiye etmem çünkü hem şerbetli hemde üzerinde kreması olan bir tarif olduğundan pay ederken zorluk yaşabilirsiniz.



Evet tarife dönersek keki yağlanmış kabımıza döküp ısınmış 180-200 C derecelik fırınımıza atıyoruz. Ben genelde fanını da çalıştırdığımdan pişmesi yaklaşık 30 dk sürüyor. Aynı sıralarda şerbetimizde kıvama gelmiş oluyor. Her ikisinide soğuması için oda sıcaklığında bekletiyoruz. Bu sırada bir tencerede kremamızı yapıyoruz. Kaynayıp kıvam alana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra biraz bekletiyoruz.

NOT: Kremanın üstünün kabuk olmasını istemiyorsanız tencerenin kapağını kapatmadan önce pirinç pilavına yaptığınız gibi kağıt peçete koymanızı öneririm.

ilk sıcaklığı gittikten sonra vanilya tereyağı ve labneyi katıp mikserle çırpıyoruz. Hem daha da soğuyor hemde kıvam almış oluyor.
Bu sırada kekimiz ve şerbetimiz ılık bir hal aldı. Şimdi burada da önermek istediğim birşey var. İlk başlarda keki yerken üzerindeki krema hep düşerdi çok sinir bir durumdu. sonrasında anladık ki (teşekkürler anne!) kek pişerken üzerinde bir kabuk kısmı oluyor. Şerbeti dökmeden önce (ama kek ılındıktan sonra, hemen fırından çıktığı gibi değil) kekin üzerinde oluşan o katmanı soymamız mümkün. Eğer bu işlemi yaparsanız yerken üzerindeki kremanın sabit durduğunu görebilirsiniz.
Sonrasında bir kepçe yardımıyla heryerine gelecek şekilde şerbeti döküyoruz, üzerinede kremasını döküyoruz.

Ta-daa karşımızda herkesin "tadı aynı ekmek kadayıfı gibi" yorumunu yapacağı KIBRIS TATLISI..

Uzun uzun yazdığıma bakmayın en fazla 45 dk da pişmiş bir şekilde masanızda duran tatlınıza hayranlıkla bakıyor olacaksınız.
Yalnız belirtmek isterim bir gece önceden yapıp yeneceği ana kadar dolapta dinlendirirseniz tadına doyamazsınız..

Ve eğer üzeri size de çok sade geliyorsa benim yaptığım gibi üzerine çikolata rendelemeyi deneyebilirsiniz. 
Babamında her seferinde tatlıyı çikolatasız haliyle görüp "o üstüne koyduğun bişey vardı ondan koymıycak mısın ?" diye söylediğinide belirtmeliyim :)

Yine hatırlatmak lazım çikolatayı krema henüz sıcakken rendelememenizi öneririm.
Afiyet olsun..


NOT: Bunca fotoğrafın içinde tatlının fotoğrafını bulduğum anda ekleyeceğim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder